Elokuvasta:

Mikä alkaa Euroopan halki kulkevana ylellisenä junamatkana, muuttuu nopeasti yhdeksi tyylikkäimmistä, jännittävimmistä ja henkeäsalpaavimmista mysteereistä. Menestyskirjailija Agatha Christien romaaniin perustuvassa IDÄN PIKAJUNAN ARVOITUS -elokuvassa kolmetoista toisilleen tuntematonta matkustajaa jäävät loukkuun junaan, jossa kaikki ovat epäiltyjä. Yhden miehen on taisteltava aikaa vastaan ratkaistakseen mysteerin ennen kuin murhaaja iskee uudestaan.

Elokuvan on ohjannut Kenneth Branagh, joka nähdään myös pääosassa. Muissa rooleissa ovat mm. Penelope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley ja Josh Gad.

 

Ohjaus:
Kennet Branagh (Thor,Jack Ryan Shadow Recruit,Paljon melua tyhjästä)

 

Rooleissa:
Daisy Ridley (Scrawl,Star Wars: Episode VII – The Force Awakens,Hiljainen todistaja), Michelle Pleifferi (Scarface – Arpinaama,Batman – Paluu,Dark Shadows),Josh Gad (Love & Other Drugs,Jobs,Pixels)

 

Ensi-Ilta: 24.11.2017
Kesto: 1h 54min
Ikäraja: 12
Katsottu versio: Teatterissa
Alkuperäinen nimi: Murder on the Orient Express
Genre: Draama

 

Idän pikajunan arvoitus

Otsikossa mainitusta elokuvasta on tehnyt jo useampia eri versioita. Niin television kuin elokuvien saralla esimerkiksi vuonna 1974 elokuvan ohjasi Sidney Lumen ja vuonna 2010 Hercule Poirot sarjassa tehtiin siitä kaksituntinen erikoisjakso jonka pääroolissa loisti David Suchet.

Verrataanpas hieman Kenneth Banaghin ja David Suchetin Poirottia, itse pidän enemmän Suchetin näkemyksestä tähän hahmoon. Mielesträni Suchetin versio on paljon uskollisempi kirjan Poirotille sillä elokuvahan perustuu Agatha Christien jo vuonna 1934 julkaistuun kirjaan joka oli ja on edelleen loistava teos.

Kennethin versio taas on mielestäni hieman ohkainen, siinä ei ole samaa syvyyttä kuin Davidin versiossa ja pikkuseikkana huomautettakoon Poirotin tunnusomaiset viikset on tässä uudessa versiossa naurettavat. Ne ovat liian isot enemmän pidän Suchetin verion pienistä ja huolitelluista versioista. Nämä uudet näyttävät luonnottomilta.

Sitten itse elokuvan juoneen, se noudattaa hyvin kirjan juonta. On tässä tietysti otettu tiettyjä elokuvallisia vapauksia jotka sallittaan koska ne on tehty hienosti. Elokuva sijoittuu pelkästään yhteen paikkaan ja mielestäni se on hienoa että se on juna, eikä esimerkiksi lentokone koska se on kulutettu jo aiheena. Elokuvaan on saatu hienosti vanhan ajan tuntua eikä se ole liian vakava. Tässä on käytetty erikoistehosteita ja mielestäni huonosti, erityisesti ne kohdat joissa juna menee lumisateessa pistää silmiin miten luonnottomilta ne näyttävät. Lumivyöry jonka takia juna pysähtyy näyttää erityisen huonolta varsinkin kohdassa jossa se on kuvattu junan yläpuolelta. Sen sijaan ulkokohtaukset on toteutettu hienosti, mielestäni erikoistehosteiden käyttöä tämän tyyppisissä elokuvissa voisi vähentää ja jos mahdollista suosia oikeita kuvauspaikkoja.

Idän pikajunan arvoituksessa on monta hahmoa jotka kilpailevat sekä sivutilasta kirjassa että ruutuajasta elokuvassa. Allekirjoittaneen mielestä kaikki hahmot saavat juuri sopivasti ruutuaikaa Johnny Depp esittää hahmoa joka poistuu ruudusta suhteellisen nopeasti. Mielestäni hän tekee jälleen hienon roolisuorituksen eikä ylinäyttele, hän tekee valkokankaalla hienon suorituksen. Josta huomaa että hän on kaikista kohuista huolimatta edelleen hyvä näyttelijä.

 

Arvosanani on: 7

 

Ruusuja:

  • Hienosti saatu vanhan ajan tuntua mukaan elokuvaan ja pieniinkin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota.

 

Risuja:

  • Paikoitellen väkinäinen huumori ja huonosti tehdyt erikoistehosteet.

Kyseinen teksti on kopioitu alkuperäisiltä sivuilta uusille, linkki vanhalle sivustolle: https://elavia-kuvia.webnode.fi/news/idan-pikajunan-arvoitus/